NytUdstyrBryg
Brygning 018rep
Kameraet svigtede mig. Men her står Frank, Rene og Søren. Vi har valset malt i kedlen. Pumpen er klar til at cirkulere og der brygges dunkelweisse. Så der er proteinpause - og tid til at smage på min version af Esbjerg håndbryggerlaugs pale ale. Et forsøg på at brygge samme opskrift med vore forskellige udstyr og metoder.

Kameraet svigtede mig. Men her står Frank, Rene og Søren. Vi har valset malt i kedlen. Pumpen er klar til at cirkulere og der brygges dunkelweisse. Så der er proteinpause - og tid til at smage på min version af Esbjerg håndbryggerlaugs pale ale. Et forsøg på at brygge samme opskrift med vore forskellige udstyr og metoder.
Brygning 019
Her er Søren i gang med at lave et forlænget "Vorlauf". Spargeringen stoppede til, så vi gjorde således under hele mæskningen. Men altså mest Søren.

Her er Søren i gang med at lave et forlænget "Vorlauf". Spargeringen stoppede til, så vi gjorde således under hele mæskningen. Men altså mest Søren.
Brygning 020
Her ses pumpen, som er pakket sammen, samt stativ med gasblusset og stålgryde. I denne varmes der spargevand. Allerbagest står grillen. Vi skulle jo også lige nå en lille pølse til de drikkelige smagsprøver Søren havde med.

Her ses pumpen, som er pakket sammen, samt stativ med gasblusset og stålgryde. I denne varmes der spargevand. Allerbagest står grillen. Vi skulle jo også lige nå en lille pølse til de drikkelige smagsprøver Søren havde med.
Brygning 021
Mæsk/urt hældes ud over toppen af mæsken, mens vi cirkulerer.

Mæsk/urt hældes ud over toppen af mæsken, mens vi cirkulerer.
Brygning 022
Her har Søren sat et termometer i kanden, for at checke temperaturen på mæsken i udløbet.

Her har Søren sat et termometer i kanden, for at checke temperaturen på mæsken i udløbet.
Brygning 023
Vi er begyndt at sparge, og sien hæves langsomt mens vi tilfører spargevandet i toppen af sien. Vi følger med i temperaturen på både spargevandet og nede i mæsken. Spargevandet holdes på ca. 78C og det gør at mæsken ligger på ca. et par grader under. Vi flytter denne første gang spargevandet over ved hjælp af en kande.

Vi er begyndt at sparge, og sien hæves langsomt mens vi tilfører spargevandet i toppen af sien. Vi følger med i temperaturen på både spargevandet og nede i mæsken. Spargevandet holdes på ca. 78C og det gør at mæsken ligger på ca. et par grader under. Vi flytter denne første gang spargevandet over ved hjælp af en kande.
Brygning 024
Vi hælder spargevandet på, således at der hele tiden er mindst 5 - 10 cm vand over mæsken. Termometret bruges til at følge temp.

Vi hælder spargevandet på, således at der hele tiden er mindst 5 - 10 cm vand over mæsken. Termometret bruges til at følge temp.
Brygning 025
Søren er vist ikke sikker på at vi får rørt nok i mæsken undervejs i sparging. Eller også har vi sagt noget vrøvl på grund af smagsprøverne.

Søren er vist ikke sikker på at vi får rørt nok i mæsken undervejs i sparging. Eller også har vi sagt noget vrøvl på grund af smagsprøverne.
Brygning 026
Næsten samme billede som før. Bare længere væk. Søren rører og vi ser til (smager).

Næsten samme billede som før. Bare længere væk. Søren rører og vi ser til (smager).
Brygning 027
Sparging nærmer sig en ende. Lige bag gasflasken anes to plastspande. Det er 20 kg. lynghonning fra Fanø, som Frank samme dag fik fat i til Rene og Jeg. Det skal vi nok til at lave noget godt mjød af.

Sparging nærmer sig en ende. Lige bag gasflasken anes to plastspande. Det er 20 kg. lynghonning fra Fanø, som Frank samme dag fik fat i til Rene og Jeg. Det skal vi nok til at lave noget godt mjød af.
Brygning 028
René holder på håndtaget, så indsatssien er i rette højde over urten. Det tog nok en god time at sparge denne dunkelweisse på små 50 liter.

René holder på håndtaget, så indsatssien er i rette højde over urten. Det tog nok en god time at sparge denne dunkelweisse på små 50 liter.
Brygning 029
Sparge er færdig, og indsatssien helt hævet op. Stativet har hjul, så det blev kørt til side at dryppe af. Bagefter røg maltresterne i komposten.

Sparge er færdig, og indsatssien helt hævet op. Stativet har hjul, så det blev kørt til side at dryppe af. Bagefter røg maltresterne i komposten.
Brygning 030
Urtkogningen er her ved at være færdig. Så i regnvandstønden er sat en dykpumpe, så der kan køles med vand fra tønden. Det havde ikke regnet i flere uger, så vandet kommer fra grundvandspumpen.

Urtkogningen er her ved at være færdig. Så i regnvandstønden er sat en dykpumpe, så der kan køles med vand fra tønden. Det havde ikke regnet i flere uger, så vandet kommer fra grundvandspumpen.
Brygning 031
Chilleren koges med inden kølingen sættes i værk. Humlen blev kogt med i humleposer, som ses på stållåget mellem gasflaske og Gruekedel.

Chilleren koges med inden kølingen sættes i værk. Humlen blev kogt med i humleposer, som ses på stållåget mellem gasflaske og Gruekedel.
Brygning 032
Her er hæverten gjort klar til at stikke urten om i gærtanken. Jeg har monteret en stålskuresvamp med lidt elastik. Dette system vil stoppe langt den største del af evt. maltrester, humle og trub under omstikningen.

Her er hæverten gjort klar til at stikke urten om i gærtanken. Jeg har monteret en stålskuresvamp med lidt elastik. Dette system vil stoppe langt den største del af evt. maltrester, humle og trub under omstikningen.
Brygning 034
Så er jeg i gang med oprydningen. Maltresterne skal på komposten.

Så er jeg i gang med oprydningen. Maltresterne skal på komposten.
Brygning 035
Bemærk dette fine forklæde, som min kære kone, Birthe, har været så rar at sy til mig. Det beskytter tøjet mod forskelligt under brygningen, men ser noget besynderligt ud. (Jeg har selv lavet noget tryk på det, for at gøre lidt ud af det).

Bemærk dette fine forklæde, som min kære kone, Birthe, har været så rar at sy til mig. Det beskytter tøjet mod forskelligt under brygningen, men ser noget besynderligt ud. (Jeg har selv lavet noget tryk på det, for at gøre lidt ud af det).
Kedeljul 002
Dette billede er taget en uge efter brygdagen. Prøv at gætte hvor jeg havde valgt at lade en del af det varme vand fra chilleren vande græsset i tørken. Hint: Kig efter en stor rund plet meget dødt græs.

Dette billede er taget en uge efter brygdagen. Prøv at gætte hvor jeg havde valgt at lade en del af det varme vand fra chilleren vande græsset i tørken. Hint: Kig efter en stor rund plet meget dødt græs.