[LaC - Brew Forsiden]        Kobberchiller  
Brygudstyr Fadøl Brygning Gør det selv Fotogalleri Humlehave Nyheder

Startside
Op
Indhold
Links
Artikler
Opskrifter
Feedback

Gå hurtigt til:

Bryggemåder
All-grain brygning
Ingredienser
Rengøring
Humledyrkning
Videoklip
Bryggesoftware

Siderne er optimeret til 1280 x 800

 

Bryggeriets motto:

Både bryg og drik med omtanke!
 

 

 

 

 

Hvorfor en chiller?

Når den kogende urt er færdigkogt med humle skal den køles ned hurtigst muligt. Der er dels en fare for at urten kan få utilsigtede infektioner inden gæren tilsættes og forhåbentlig overtager med den kontrollerede forgæring, som er ønskelig i øl.

Dels så har den hurtig nedkøling en betydning for øllets smag, idet der ved en hurtig køling bliver dannet nogle affaldsproteiner, der bundfældes og kan fjernes. Det kaldes trub. Der sker også nogle andre smagsmæssige forbedringer ved en hurtig nedkøling, men det kan der læses om i et par artikler om emnet Trub, som jeg har oversat, og som er at finde under Artikler.


Den gamle kobberchiller

Jeg har hidtil brugt en lille hjemmelavet kobberchiller, men da jeg skiftede til at brygge i gasgruekedel har jeg fået et behov for at køle en større mængde urt. Derfor har jeg lavet en større chiller, som dels er lavet af et længere stykke kobber (ca. 15 meter, mod den gamles 5 meter), dels har en meget bredere omkreds, så den fylder lidt mere i kedlen.


Den nye chiller er lige blevet vredet i form.

Chilleren består i princippet af et kobberrør, der er vredet rundt, så både ind- og udløb stikker et godt stykke op over vindingerne. På hver af disse er der spændt et stykke almindeligt haveslange fast. Det ene stykke slange monteres på en vandhane, og den anden føres i vasken. Nogle benytter vand fra regntønden til at føre ind og andre bruger som jeg vandhanen. Det er en af mine overvejelser at begynde at gøre, men det vil kræve at jeg monterer en pumpe til at drive vandet fra regnvandstønden til chilleren.


Den ny chiller ved siden af den gamle.

 

Hvordan virker chilleren?

Chilleren virker på den måde, at den placeres i det kogende urt 10 - 15 minutter inden urtkogningen sluttes. Derved gøres den steril. Når der slukkes for kogningen, tændes der for det kolde vand, som løber gennem chilleren og tilbage i vasken. Undervejs sker der en varmeveksling fra den kogende urt gennem kobberrøret til det kolde vand, som så fører varmen med sig. Urten bliver koldere. Derfor er det vand der kommer retur fra chilleren i starten meget varmt. Efterhånden som urten køles bliver også udgangsvandet køligere, og der kan skrues ned for vandet, så det løber langsommere gennem chilleren. Så udnyttes varmevekslingen bedre i forhold til mængden af kølevandet (drikkevand er jo ikke en uendelig ressource - igen et argument for regnvandet!).

Hvis der samtidig røres i kedlen, så der bliver lidt cirkulation forbi chilleren, vil det også afkorte nedkølingstiden.

Jeg har derfor planer om ved hjælp af min pumpe at lave en sådan cirkulation, ved at pumpe urten fra kedlen gennem et stykke kobberrør, der yderst deler sig i et T, så der bliver to udgange. Disse to bøjes let, således at urten pumpes ud gennem chilleren i en vinkel, som vil lave cirkulation, eller en whirlpool i kedlen. Urten vil så begynde at rotere i kedlen, som hvis man rører samme vej rundt gennem længere tid. 


Startside Op Erlenmeyerkolber Brygske med literangivelse Kobberchiller

 

 

Translate? Google translate

Übersetzen?Google translate

Anbefaling:

AuctionSniper.com - Easy eBay bid sniper solutions.
Easy eBay bid sniper solutions

Læs mere under links.
 

 

[Lars Reinholdt Christensen]


 

Send e-mail til mig med spørgsmål eller kommentarer om dette Websted fra feedbacksiden.
Copyright © 2007 - 2011 LaC - Brew Fanø
Senest opdateret: 10. april 2011

 

new jordans 2014 louis vuitton outlet sport blue 3s Louis Vuitton Outlet jordan 3 sport blue jordan 6 sport blue cheap jordans history of jordan 6s cheap jordan shoes cheap jordans sport blue 3s louis vuitton outlet coach outlet online lebron 11 Louis Vuitton Outlet louis vuitton outlet lebron 12 history of jordan 6s louis vuitton outlet sport blue 3s louis vuitton outlet michael kors outlet cheap louis vuitton cheap jordans history of jordan 6s cheap jordan shoes sport blue 6s cheap jordans jordan 3 sport blue louis vuitton outlet michael kors outlet history of jordan 6s louis vuitton outlet nike kd 7 lebron 11 louis vuitton outlet new jordans kate spade outlet Louis Vuitton Outlet louis vuitton outlet